ATİKER FAST NANOFAST LPG DETAYLI AYAR (OKUMADAN BAŞLAMA)

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve maycicek tarafından 9 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    Merhaba,

    Şimdiye kadar Fast sistemde hep çarpan eğrisinde noktalara müdahele etme yolu kullanılarak enjeksiyon ayarları yapılması anlatılmıştı. Bende farklı olarak tabloyu kullanarak yapma yolunu tarif edeceğim.

    Neden çarpan eğrisi yerine tablo derseniz, çarpan eğrisi 2 boyutlu haliyle yaparsanız devirden bağımsız sadece benzin enjeksiyon süresşne göre çarpan belirleniyor, tabloda ise, farklı devir ve enjeksiyona göre ayar rahatça yapılabiliyor

    Başlangınçta tablolarımız "0" lardan oluşuyor.

    [​IMG]

    Kutucukları tek tek veya toplu olarak seçip , "ctrl" tuşuna basıp aşağı veya yukarı oku kullanarak arttırıp azaltabiliyoruz

    Kalibrasyon sonrası benim yaptığım ayar aşağıdaki şekilde oldu.

    [​IMG]

    Rölanti devrinde sonuçlar aşağıdaki gibi oldu..

    Benzin:

    [​IMG]

    LPG:

    [​IMG]
     
    ceturan ve MSC Elektronik bunu beğendi.
  2. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    2500 devir için durum:

    [​IMG]

    [​IMG]

    3500 devir için durum

    [​IMG]

    [​IMG]

    Şimdilik bu kadar vakit ayırabildim ayar yapmaya.

    Ayarı yaparken eş zamanlı olarak OPEL e özel arıza tespit cihazı (OPCOM) kullandım, yazılımdan oksijen sensörü ölçümlerine ve kısa dönem / uzun dönem "fuel trim" leri de gözönünde bulundurdum

    Bir üst seviye yolda giderken ayar yapmak, böylece motor yükleri daha yüksek olacak.

    Tam gazda (yüksek motor yükü ) ayar yapmak mu metodla çok mümkün değil, yanıltabilir çünkü benzin enjeksiyon sistemleri tam yük durumunda ideal hava yakıt karışımına odaklanmaz ve zengin karışımda çalışır bu da arabalarımızdaki oksijen sensörlerinin net algılayamayacağı durumdur, ne kadar zengin sadece zengin karışım olarak algılar. Aynı durum fakir karışım içinde geçerlidir.

    En azından fakir karışım olmaması adına üst devir ve motor yüklerinde ayar yapılabilir ama dediğim gibi bunun için araca özel bir cihaz (bazı araçlar universal OBD cihazlar kullanılabiliyor tabi) kullanıp, oksijen sensörü verilerini gözlemek lazım.

    Daha detaylı ayar için (performansa yönelik) wideband oksijen sensörleri kullanılarak ayar yapılabilir. İlerleyen zamanlarda aracıma takmaya fırsat bulursam wideband oksijen sensörü kullanarak detaylı ayar yapma konusunu paylaşmak istiyorum.
     
    MSC Elektronik bunu beğendi.
  3. oktayoo

    oktayoo Active Member

    Katılım:
    13 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    560
    Beğenilen Mesajları:
    176
    Teşekkürler,emeğinize sağlık.
     
  4. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Merhaba, katkılarınız için tşk. ediyoruz.
    Bu tablodan aynı zamanda otomatik adaptasyon açıldığında ecu'nun yaptığı müdaheleler okunabiliyor. Oto. adaptasyonu açıp ihtiyaç olan noktalar tespit edilebilir.
     
    MSC Elektronik bunu beğendi.
  5. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    Nanofast ecularda adaptasyon yok sanirim, baglanti yapinca buton kayboluyor, birkac kisi daha yazmisti..
     
  6. turcoagent

    turcoagent Member

    Katılım:
    1 Aralık 2013
    Mesajlar:
    100
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Merhaba,
    Öneriniz üzerine sayfayı inceledim(daha önce de incelemiştim gerçi :) ). Öncelikle OBD cihazım yok, dediğiniz ceğerleri göremem.
    Birde sayfada dikkatimi çekti. Her devirde enj. Süresi aynı bu nasıl oluyor? geçen gün denedim ben devir arttıkça enj. Süresi de artıyor. Benim sistemde problem mi var acaba?
     
  7. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    Benimde garibime gidiyor ama normal oksijen sensor olcumu de herseyin dengede oldugunu soyluyor :) motor yukte olmadigi icin boyle sanirik yola cikinca sureler artiyor.

    Bende elm327 bluetooth lu bi obd cihazi var.. Bluetooth lu laptopun varsa veya bluetooth dongle alirim dersen gonderiyim sana isin bitince geri gonderirsin :) belli ucretsiz programlar ile oksijen sensor ve fuel trimleri gorursun aracin uyumlu bu universal cihaza.. Aracin obd portuna takip bluetooth baglanti yapilacak sadece

    Yada bi tane al bulunsun, ariza kayitlarini fln okumak icap eder..
     
  8. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097

    Evet durum onu gösteriyor.
    Montaj yaptıracak arkadaşlar bu noktaya dikkat ederek Nanofast yerine düz Fast sistem taktırmalarında fayda var. Hem ucuz hem daha iyi:)
     
  9. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    Uzun suredir kutuda bekleyen "wideband" hava yakit karisimi gostergesini taktirabildim sonunda.

    Cihaz gosterge ve oksijen sensorunden olusmakta.

    Oksijen sensoru araclarimizda bulunan std oksijen sensorlerinden cok daha genis atalikta hava yakit karisimini algilayabiliyor.

    Mevcut sensorler 1:14 - 1:15.5 gibi bir araligi algilayabilirken, wideband afr gostergeleri 1:10 - 1:20 araligini algilayabiliyor
    [​IMG]

    Gelelim ilk izlenimlere:

    Benzinde tam gazda alt devirlerde karisim 1:14.7 civarinda ust devirlerde 1:12.5 a kadar dusuyor..

    Lpg de ise alt devir 1:14.7 civarinda ust devir ise 1:13.5 a kadar dusuyor.

    Anlami su benzinde aracim tam gazda daha zengin karisimla calisiyor. Ustelik bu benim mudahale etmis halim. Tabloda goreceginiz gibi ben tabloya pozitif deger girerek lpg miktarini arttirmistim ama yetmemis

    Sadece kalibrasyon yapip o halde biraksaydim aracim tam gazda bariz fakir karisimda kalacakti (benzine gore) bu durumda uzun vadede motora zarar demek. Vadenin ne kadar uzun oldugu gaza ne kadar cok bastiginizla alakali :)

    İkinci tespit:

    Vites gecislerinde ve kalkislarda benzinde karisim orani 14.7-15.0 arasi gezerken, lpg de 14.0-16.0 arasi geziniyor. Tahminen bunun nedeni reg basinc dalgalanmasi.

    Fast programinda basinca gore duzeltme tablosu mevcut. Bu tabloda deneme yaparak dalgalanma azaltilabiliyormu inceleyecegim. Sonuclari ayri bir yazi ile paylasirim
     
  10. EGR

    EGR LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    6 Eylül 2013
    Mesajlar:
    531
    Beğenilen Mesajları:
    211
    Tabloda 0,0 ile 1.5 arası ile 13 ms yeden sonraki alana değerleri neden girdiniz? 0,0 ile 1,5 arasını fazla zenginleştirdiğinde cut ofa düşerken ve vites değiştirmelerde araç boğulmazmı? ayrıca 13-14 ms yeden sonra yakıtı artırınca araç fazla yakıt ihtiyacı duyduğuda o bölgeye kaçarak lpg de ms gereksiz yere uzatmaz mı? benim araçta 2.7 ms ile 13 ms arasında tobladaki değerlerde düzeltme yaptım diğer yerleri ellemedim. deneme amaçlı 13 ms sonra yakıtı artırdığımda lpg haritadaki sarı kutucuk o bölgede geziyor. O yüzden 2.7 ile 13 ms arasını zenginleştirdim rölanti kısmı aynen sizin tablodaki gibi yüksek 6000 devri gösteren yerler düşük rakamlar girdim.
     
  11. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    bir noktaya açıklık getireyim: benim burdaki amacım ve genel olarak lpg uygulamasındaki amaç "benzin" de çalışmayı taklit etmek üzerinedir.

    bu nedenle ben OPEL in cihazını kullanarak "fuel trimleri" benzindeki ile aynı yapmaya çalıştım. her hangi bir zenginleştirme veya fakirleştirme amacım yok. amaç benzinde çalışırken durum ne ise lpg de çalışırken de aynısını sağlamak.

    Zaten oksijen sensörü çalıştığı sürece düşük devirlerde ve düşük motor yüklerinde zaten zengin fakir olayı yok, oksijen sensörü ile beyin karışım farkını anlar ve karışım hep 14.7-15.0 arası olacak şekilde düzeltmeleri yapar, tüm araçlarda da böyle olur (sistem gerektiği şekilde kuruldu ise, ayarlar düzeltme limitlerinin içinde ise), fark sadece üst devirlerde tam gaz kullanmada oluşur.

    Esas amaç sizinde bildiğiniz gibi lpg de çalışırken aracın kendi beyninin yaptığı düzeltmeleri azaltmak zaten.

    Bu haftasonu ayarları tekrar gözden geçirdim.

    Wideband cihazı taktıktan sonra tam gazda "benzine göre" fakir karışımda kaldığını görmüştüm, daha önce bunu göremiyordum sadece, 14.7 ye göre fakir veya zengin olduğunu OPCOM cihazının programında görebiliyordum ama ne kadar zengin veya ne kadar fakir göremiyordum.

    Mevcut halde (basıncı değiştirmeden) tabloda üst devirdeki ve yüksek ms e karşılık gelen çarpan değerlerini arttırdım ama arttırmama rağmen afr 13.5:1 in altına düşüremedim (benzinde 12.5:1 tam gaz afr si).

    Bunun nedeni ben çarpanı arttırmama rağmen, enjeksiyon süresi 19-20 ms lere vardı, dolayısıyla artık enjektörler tam açık kalmaya başlamıştı. Basıncı arttırıp tekrar ayar yapmam gerekiyordu, ama tek başına hem sürüp hem ayar yapmak inanılmaz zor.

    bugün kardeşimi şöför koltuğuna oturtup, depoyu doldurup, basıncı regülatör üzerinden 1.3 bara arttırdım ve yeni kalibrasyon yaptım (daha önce 1.1 bardı)

    daha sonra otobana çıktık, bilgisayarda atiker programı ve OPCOM programı açık ve yanyana, bi taraftadan gözümüz wideband cihazında ayarı yaptım.

    Sonuç oldukça tatminkar, seyir hızlarında "trimleri" olabildiğince minimumda tutmaya çalıştım ve tam gaz da yani "trimler" devre dışında iken afr yi 12:1 - 12.2:1 arasına ayarladım. Bu değer benzinden bile zengin bir değer biraz garantici davranıp daha zengin bıraktım.

    Ayarı yaparken şunu farkettim, regülatörüm büyük kapasiteli olsa bile, rölantide 1.3 bar olan basınç, tam gaz giderken 5500- 6000 devirlerde 1.1 bar lara kadar düşüyor, sanırım Atiker regülatörün basıncı stabil tutma ile ilgili bir handikapı var, yada belkide normali bu. LPG cilerin tavsiyesine uyup atiker 990 tl lik kiti kullansaydım, o kitteki regülatör yakıt yetiştiremeyecekti kesinlikle.

    Tavsiyem LPG uygulaması yaptıracakların regülatör kapasitesi motor gücünden en az 1.5 kat fazla olmalı, kit seçerken öncelikle buna dikkat etmek gerekli diye düşünüyorum. Markaların web sitelerinde bu bilgiler oluyor genelde araştırıp ona göre tercih edilmeli.
     
  12. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    Ek bilgi daha bu tablodaki değerler benzin enjeksiyon süresi.

    zaten 12-13 ms lere tam gaz durumu dışında çıkmak olası değil, zaten tam gaz durumunda aracın kendi beyni düzeltme yapmaz.

    dolayısıyla aracınız normalde benzin enjeksiyon süresi 13 ms geçmiyorsa, lpg de kullanırkende bu süre 13 ms i geçmeyecektir.
     
  13. husertas

    husertas Member

    Katılım:
    27 Haziran 2011
    Mesajlar:
    259
    Beğenilen Mesajları:
    17
    Bunu bu forumda daha önce de bir kaç kez belirtmiştim ama hep dikkatten kaçıyor; Lütfen dikkate alın önemli bir hata yapıyor olabilirsiniz.

    Aracınız LPG'de çalışırken İster wide band ister normal lambda cihazları ile yapacağınız tüm ölçümlerde benzinle çalışmayı taklit etmeniz durumunda, yani lambda'nın 1v değer vermesi durumunda elde edeceğiniz değer daima zayıf karışım olacaktır.

    LPG benzine göre daha zayıf karbon ve daha zengin hidrojen içeriğine sahip bir yanıcı maddedir. Bu durum ise, LPG silindirde yanarken daha çok oksijen tüketimi ve daha az karbon emisyonu bırakmasına neden olur.

    Yani lamdanız eksoz gazını ölçerken motorunuz benzin gibi algıladığıdan aslında yanlış bir değer verir. Dolayısıyla siz lamda değerinin bezin için enjeksiyon sürelerini değiştirerek oluşturmaya zorladığı sitokiyometrik oranı LPG'de de yakalamaya çalıştığınızda aslında LPG'de zayıf karışımla çalışan bir motor elde etmiş oluyorsunuz. Yani en korktuğunuz şey başınıza geliyor.

    Bu şekilde ayar yapılmış bir LPG'li motorun tek avantajı arabanın hem benzinde hem de LPG'de Lambda değerinin 1v olması nedeniyle, düzgün çalışıyor olmasıdır. Başka bir faydası yok ama zararı vardır.

    Ben kendi motorumu her zaman ve her durumda hep oldukça zengin bir karışım sağlacayak şekilde ayarlarım. LPG'deki zengin karışım benzindeki normal karışıma denk gelir. Tabi sizinki gibi hassas ölçerek değil de, arabanın gaza tepkisine göre sezgisel olarak ayarlıyorum.

    Eksoz gazı farklılıklarını görebilmeniz için aşağıda linkini verdiğim yazıya bir göz atın lütfen. Eksoz gazları arasında bu derece büyük farklılıklar varken, lamda sensörünün ölçtüğü değerleri, benzin ve LPG, her ikisi için de motor üzerinde aynı sonuçlara varacak şekilde değerlendirmek ciddi yanlışlara neden olur.

    İngilizce bir yazı maalesef türkçe yok böyle metinler,
    http://apem-journal.org/Archives/2011/APEM6-2_087-094.pdf


    http://apem-journal.org/Archives/2011/APEM6-2_087-094.pdf
     
  14. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    husertas, linki okudum.

    linkdeki dökümanlar, eksoz emisyonları ile alakalı

    ve de CO, CO2, HC ve NOx karşılaştırılmış, ama sistem lambda/oksijen sensörü ile gazın içindeki O2 (oksijen'i) ölçüyor.

    benzin enjeksiyon sistemleri düşük devirde ve düşük motor yüklerinde lambda = 1 değerini (yani benzinde 14.7:1, lpg de 15.5:1 hava yakıt oranı) sağlamak üzere hareket eder. Çünkü benzinde en iyi emisyonlar (en düşük tüketim değil, en iyi güç değil) 14.7:1 oranında sağlanır.

    Lpg beynide benzin beyninin taklitçisi olduğundan benzin beyninin lambda = 1 değerine göre yaptığı düzeltmeleri taklit eder

    arabanın kendi oksijen sensörü düzgün çalıştığı zaman benim göstergem rölantide hep 14.7 - 15 gösteriyor benzinde de lpg de de, ben çarpanları arttırsam da azaltsam da gene 14.7 - 15 oluyor, lpg süresi değişmiyor, çünkü lambda = 1 i sağlayacak lpg miktarı aynı. Benzin ecusu o değeri sağlayacak şekilde kendi sürelerini arttırıp azaltıyor (limitler dahilinde)

    ben , mevcut sistem ile başka türlü ayar yapamam çünkü benzin için olan beyin bunu sağlamaya çalışıyor.

    siz oksijen sensörü emulatoru kullanarak aracın kendi beynini kandırıyorsunuz, sanki durum hep lambda = 1 olarak görüyor, ayarı istediğiniz gibi yapıyorsunuz, ama emulator kullanmadan bunu yapmak olası değil.

    aynı lambda değerinde lpg kullanmak motora zararlı diyorsunuz, hadi bunu kabul ettiğimiz varsayalım (verdiğiniz makaleler bunu ispatlamıyor çünkü) bu durumda lpg sistemlerinin tamamı motora zararlı demek, çünkü hepsi buna çalışıyor. lambda = 1 yapıyor.

    benim göstergem hep 14.7 :1 gösteriyor, benzinde de lpg de de.

    Hatta sadece kalibrasyon yapıp, detay ayar yapmıyalım, gene 14.7:1 gösteriyor, detay ayar ile benzin enjeksiyon süresini değişmeyecek hale getireyim gene 14.7:1 gösteriyor, benzin süresini azaltacak şekilde yapayım gene 14.7:1 oluyor..

    ben oranda 14.7:1 in dışına sadece yüksek devirde ve yüksek motor gücünde çıkabiliyorum, çünkü beyin artık oksijen sensörünü kullanmayı bırakıyor, içeri giren havayı ölçüp tanımlı miktarda yakıtı püskürtüyor. Ben lpg sisteminde sadece bu kısmı değiştirebiliyorum zaten.

    Geçen haftaya kadar durumu göremiyordum bile, göstergeyi takınca, benzine göre fakir karışımda olduğumu gördüm (tam gazda, 4000 devir üstünde) ama hala karışım oranı 14.7:1 in altında idi, 13.5:1 idi.

    Bugün yaptığım ayar ile LPG de oranı 12.0:1 - 12.2:1 olacak şekilde ayarladım, benzinde bu oran hala eskisi gibi 12.5:1
     
  15. turcoagent

    turcoagent Member

    Katılım:
    1 Aralık 2013
    Mesajlar:
    100
    Beğenilen Mesajları:
    0
    merhaba mayçiçek,
    konudan biraz farklı ama sorunum var yardımcı olabilirseniz.
    bir tane obd cihazı aldım. program ile cihaz eşleşiyor ama ECU ile bağlantı kuramıyor. "init error" hatası veriyor.
    nasıl aşabilirim.
    teşekkürler
     
  16. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    selam, araç neydi. obd cihazı nedir? elm327 lerden mi?
     
  17. turcoagent

    turcoagent Member

    Katılım:
    1 Aralık 2013
    Mesajlar:
    100
    Beğenilen Mesajları:
    0
    araç 2005 model Honda cıvıc vtec
    Cihazda elm327 universal cihaz diye aldım.
     
  18. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    864
    2005 hondaya problemsiz baglaniyordu elm327 ler..

    Bluetooth lu mu kablolu mu? Kablolularda bu tip arizalar daha fazla oluyor, bluetooth lar daha basarili
     
  19. turcoagent

    turcoagent Member

    Katılım:
    1 Aralık 2013
    Mesajlar:
    100
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Bluetooh lu cihaz. bütün ayarlar otomatikte cihaz pc ile bağlanıyor. ECU aranıyor "auto search (protokol için)" diyor. Hata olarak "unable to connect" hatası veriyor.
    akşam çok da uğraşmak istemedim. LPG ECUsunu göçertmiş biri olarak gözüm korktu açıkçası :)
    Sanki ayarlarda oynama yapsam bağlanabilirim gibi geliyor ama sadece tahmin tabi benimki
     
  20. turcoagent

    turcoagent Member

    Katılım:
    1 Aralık 2013
    Mesajlar:
    100
    Beğenilen Mesajları:
    0
    internetten bulduğum resmi temsil olarak eklemek istedim.


    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş