Atiker Safefast 2 Ohm enjektör sonrası LPG ayarı

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve ingeniatorem tarafından 7 Eylül 2025 başlatılmıştır.

1. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Merhabalar. Aracımdaki eski enjektörler (atiker 3 ohm kırmızı) yaklaşık 13-14 senelik olduğu içn yeni enjektör sipariş ettim. Aldığım yeni enjektör ise VİKARS 2 ohm Fast enjektör. Eski nozullarım 1.8'di fakat şimdi 2.0 taktım. Programda enjektör olarak sadece 2 ohm seçeneği olmadığı için atiker 2 ohm seçtim. Sonrasında kalibrasyon yaptım fakat nozul eskiden doğrunun ortasında dururken şuan büyütmeme rağmen küçük kısmına daha yakın duruyor. Ayrıca kalibrasyon sonrası çarpanlar 130- 160 arasıydı ve bu ayarla araç hiç bir şekilde yürümüyordu çekiş çok düşüktü. Nerde yanlış yapmış olabilirim? Ayrıca aracımda obd2 bağlantısı ve oksijen sensörü yok. Bu durumda yol ayarını nasıl yapabilirim nelere dikkat etmeliyim? Şimdiden teşekkür ederim.

2. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Eklemeyi de unutmuşum. Enjektör değişimi öncesi rölantide MS'ler benzinde 3.10-3.30 arasındaydı lpg'de ise 4.75-4.90 arasıydı. Şimdi süreler yine aynı durumda. Açıkçası değişim biraz hüsran oldu benim için. Yardımlarınızı bekliyorum.

3. MSC Elektronik

MSC Elektronik Administrator

Beğenilen Mesajları:
    76
    Merhaba, SFT değerine baktınız mı? nozul büyüklüğü enjektör hacmine göre değişmekte, her enjektör grubunda farklıdır.

4. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Araçta obd2 bağlantısı olmadığı için bakamadım. Aslında toyotalar için obd1 to obd2 çevirici aldım ama cihaza bağlanıyorum fakat beyine bağlanmıyor. Dediğim gibi araçta da oksijen sensörü yok sadece 98 modellerde var. Basıncı 1.20'ye ayarlamıştım 1.40 1.50'ye kadar açmayı düşünüyorum da basınç çok olur diye emin olamadım.

5. Cpt.Price

Cpt.Price New Member

Beğenilen Mesajları:
    5
    Aslında 2.0 nozul ile de 1.1 bar regülatör basıncı ile normal bir çalışma sergilemesi lazım. 2.2 nozul ile 1.6 megane için herhangi bir sorun yok aynı enjektörde.
    Hocam otomatik kalibrasyonu tekrar yapıp çarpanları öyle ayarlayın bence

6. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    3 kere kalibrasyon yaptırdım, hatta ilki 10 dk'da bitmeyince tekrar tekrar kalibrasyon yaptırmak zorunda kaldım. Basınç düşük kalırsa rölanti ms'si 5.50-6 civarına geliyor nerdeyse. Bende elimde daha büyük nozul ya da 2 mm'den büyük matkap ucu olmadığı için basınç açtım. Sürüş kaydı da almıştım da kaydı durdurmayı unutup bilgisayarı kapattığım için kayıt gitti. Tam gaz ve yük durumlarını görmek için yola çıkıp kayıt alacağım , eğer yükte vs. sorun yoksa sisteme hiç dokunmam. Zaten dediğim gibi araçta ne obd2 var (yani ltft stft göremiyorum) ne de oksijen sensörü var bu yüzden biraz deneme yanılmayla ayar yapılıyor. Yakıt düzeltmeleri muhtemelen ısı-vuruntu sensörü gibi sensörlerden gelen verilerle yapılan algoritmalarla yapılıyordur.

7. Cpt.Price

Cpt.Price New Member

Beğenilen Mesajları:
    5
    Basınç ve sıcaklık duzeltme kısmının 0 halde ayarlanmamış durumda dimi.
    Benzindeykenki benzin msleri ile lpgdeykenki benzin msleri aynı dimi

8. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Benzin ms'leri ister haritayı fakir oğlu fakir yapayım ister yakıttan arabayı boğayım değişmiyor, dediğim gibi araçta closed loop'u düzenlemek için elde veri yok hocam :)

Basınç ve sıcaklık düzeltmesinden ne amaçla bahsettiniz anlamadım ama kalibrasyonun tamamlanmadığı program sıcaklık programlarının doğrultmalarının olduğu T SAFEFAT programı . Baktım kalibrasyon tamamlanmıyor durdurup direkt normal SAFEFAST ile kalibrasyon yaptım 2-3 dkda tamamlandı.

9. Cpt.Price

Cpt.Price New Member

Beğenilen Mesajları:
    5
    Lpgye alınca benzin mslerinin aynı kalması gerekli bu basit bir afr testidir.

10. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Dediğiniz olayı biliyorum hocam. Fakat dediğim gibi bu düzeltmenin olabilmesi için araçta oksijen sensörü olması lazım ama bizim araçlarda 98 modeller hariç oksijen sensörü yok. Yani araç AFR'ye göre yakıt kesme yapamıyor.

11. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Rica etsem şu konuya bir el atar mısınız? Forumu bayağı taradım ama oksijen sensörü ve obd'si olmayan araçlarda yapılan lpg ayarında nelere dikkat edileceğine dair bir bilgi bulamadım. Hem bana hem de aynı ikilemde olan üyelere çok yararlı olur.

12. Cpt.Price

Cpt.Price New Member

Beğenilen Mesajları:
    5
    Araç kaç model hangi corolla hocam oksijen sensörü olmayan enjeksiyonlu araç nasıl oluyormuş merak ettim

13. ingeniatorem

ingeniatorem New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    95 model. Sadece 98 model GLİ Special'lerde var diye biliyorum. Ayrıca katalitik konvertörde yine sadece 98'lerde var. Bende ilk başta şaşırmıştım ama enjeksiyon sisteminin ilk ürünleri olunca böyle garip şeyler oluyor :) Yukarıda da bahsettiğim gibi muhtemelen vuruntu sensörü , sıcaklık sensörü, gaz kelebeği konum sensörü gibi sensörlerden gelen verilerden bir algoritma yardımıyla tahmin yapıp haritalandırmayı ona göre yapıyor.

14. Cpt.Price

Cpt.Price New Member

Beğenilen Mesajları:
    5
    Oksijen sensörü yoksa sadece sıcaklığa göre düzeltmesi mevcut olan bir harita kullanıyordur hocam.

ingeniatorem bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş