Diesel Lpg Dual Fuel (Çift Yakıt)

Konusu 'DİĞER LPG MARKALARI AYAR VE PROGRAM ANLATIMI' forumundadır ve MURAT YILDIZ tarafından 9 Kasım 2018 başlatılmıştır.

  1. MURAT YILDIZ

    MURAT YILDIZ LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    17 Eylül 2017
    Mesajlar:
    126
    Beğenilen Mesajları:
    125
    Uzun süre dizel araç kullanmış biri olarak hep merak ettiğim bir konudur. Dizel araçların lpg ile birlikte çift yakıt şeklinde çalışması olayı.

    Benzinli araçlardaki karma lpg kitlerine aslında çok benziyor çalışma sistemi. Fakat burada küçük bir nüans farkı var. Benzinli motorlarda oransal olarak ne kadar az benzin yakarsak ve ne kadar çok lpg yakarsak, sistem o kadar başarılı sayılıyor. Mesela %95 lpg ve %5 benzin şeklindeki benzinli bir karma sistem başarılıdır.

    Fakat dizel lpg'de sistemde sürekli mazot olmak zorunda, lpg ise mazotun yanmasını kolaylaştırıcı ikinci yakıt olarak veriliyor. Dolayısıyla sistemde her zaman en az misal %70 mazot bulunmak zorunda. Dizel motorları tek başına %100 lpg ile çalışabilecek yapıda değil. Genelde oran %70 mazot ve %30 lpg şeklinde. Bir de bunun Cng versiyonu var , orada oran %50 - %50 şeklinde olabiliyor.

    [​IMG]

    Peki diesel motora lpg göndermenin ne esprisi var?
    1) Benzinli araçlar, lpg ile çalıştırıldığında acaba aracın performansı düşer mi sorusu hepimizin en büyük korkusu. Bu sistemde ise tersine, diesel araçlara belirli oranda lpg püskürtmesi yapıldığında (%30 lpg) %10 civarı beygir gücü artışı , %15 civarı trok artışı görülmüştür.
    2) Mazot yapısı itibariyle yakılması zor bir yakıttır. Ve kirli bir yakıttır. Günümüzdeki dizel motorlarının yanma verimliliği %80 civarındadır. Sisteme bir miktar lpg verildiğinde yanma verimliliğinin %90 lara %95 lere çıktığı görülmüştür.
    3) Yanma verimliliğinin artması ile hem güç ve tork artmış, hem de egsozdan çıkan zararlı gazlarda (karbon salınımı) büyük düşüş olduğu görülmüştür. Dolayısıyla aracın EGR sisteminin neredeyse hiç kirlenmediği, partikül filtresi ve katalizörün neredeyse hiç tıkanmadığı görülmüştür.
    4) Diesel araçlarda görürsünüz. Yağ değişimlerinde yağ hep simsiyah çıkar. Diesel Lpg dual fuel sistemli araçlarda ise yağın daha az kirlendiği görülmüştür.
    5) Diesel motorlarda hepimizin bildiği bir titreşim ve sarsıntı vardır. Diesel Lpg Dual Fuel sistemli araçlarda motorun daha sessiz, daha titreşimsiz, daha sarsıntısız çalıştığı görülmüştür.

    Neredeyse bütün markaların Diesel Lpg Dual Fuel şeklinde ürünleri var. Prins, Zavoli, Brc, STAG, Vialle, Icom, Romano, Landi Renzo...

    Mesela aşağıdaki Bmw E90 3.30d'ye , Prins Diesel Blend sistemi montajı yapılmış.

    [​IMG]

    Audi Q7 3.0 Tdi'ye Prins Diesel Blend sistemi montajı yapılmış.

    [​IMG]

    Opel Insignia 2.0 Cdti'ya Polonyalı firma STAG diesel kiti montajı yapılmış.

    [​IMG]

    VW Transport Tdi'ye yapılan diesel lpg montajı

    [​IMG]

    https://shop.stag-ac.com/index.php?route=product/product&product_id=7

    STAG firmasının internette satılan kitleri var. 550 dolar yazıyor. Fakat enjektörler ve regülatör dahil değil.

    Peki madem bu kadar faydalı bir sistem? Neden yaygınlaşmıyor? Yada neden pek bilinmiyor.

    Malesef tasarruf oranı %15 lerde :( Bu yüzden sistemin kendini amorti etmesi hem çok uzun sürüyor, hem de kimse %15 ler için aracın orjinalliğini bozmak istemiyor.

    Üstatların değerli yorumlarını bekliyorum...
     
  2. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Güzel bir konu düşüncelerimi yazacsğım müsait bir zamanda
     
    MURAT YILDIZ bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş