LPG SİSTEMLERİNDE ENJEKTÖR SEÇİMİ NE KADAR ÖNEMLİ?

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve Destek tarafından 19 Ekim 2018 başlatılmıştır.

  1. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Çin'de yapilan kopya LPG enjektörleri


    Son yıllarda CNG sektörüne hızlı giriş yapan Çin'de 100'e yakın enjektör üreticisi ve bir o kadar da regulatör ve elektronik kontrol ünitesi üreticisi ortaya çıktı. Son 10-15 senede açılan bu imalathaneler çok sayıda Rail ve Valtek marka taklit enjektör ürettiler. Çin'in tahmini 4 milyon olan doğalgazlı araç parkurunun dönüşümünde büyük ölçüde Çin malı ekipmanlar kullanıldı. Çinli montajcılar %95 oranında Çin malı ekipman tercih ediyorlar. Bunun yanısıra Çin de kaliteli Italyan markaları da mevcut . Bunlardan bazıları Landi Renzo, Lovato, OMVL ve Gasitaly. Bunlar genelde Çin'deki araç üreticilerine ekipman veriyorlar çünkü Çin'de ki montajcı pazarı genelde Çin malı taklit ürünler kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun tabiki ana sebebi Çin malı LPG ve CNG enjektörlerinin İtalyan mallarından çok daha ucuz olmaları. Pekiyi bu taklit enjektörler gerçekten orjinali kadar iyi çalışıyor mu?

    Çin malı enjektörlerin dayanıklılık süreleri gaz kalitesine de bağlı olmakla beraber ortalama 6 ay ila 1 yıl arası diyebiliriz. Km olarak maximum 30,000 km cıkarabilirler. Zaten Çin malı taklit diğer oto yedek parçalarda da durum farklı değil. Bu maximum 1 yıllık malzeme ömrü Çin'deki veya bir Afrika ülkesindeki tüketiciyi tatmin edebiliyor. Bunları alibaba.com gibi sitelerden dünyaya satıyorlar. Fakat Türkiye'nin de dahil olduğu daha gelişmiş otomotiv pazarlarında , yani otomotivin standartlarının daha yuksek olduğu pazarlarda bu kabul edilemez bir durum. Çünkü zaten birçok üründe TSE standartlarına göre en az 2 yıl garanti vermek durumundasınız. 1 sene sonra enjektör bozuldu , bobin yandı, debi ayarları değişti gibi şikayetlerle müşteri servisin kapısına geldiğinde servisçi o enjektörü ücretsiz değiştirse bile yine de müşteri memnuniyetini sağlayamaz çünkü insanların zamanı da değerli. Bu yüzden Türkiye gibi ülkelerde Çin laı enjektörlerin satılması pek mümkün değil. Onun için bu pazarlarda en çok İtalyan kitler ve enjektörler satılmaktadır.

    [​IMG]
    Orjinal Valtek Tip 30 LPG Enjektörü

    Aslında enjektör imalatı zor bir iş değil fakat İtalya ile rekabet etmek zor. Valtek LPG enjektörlerini yılda 500,000 adetler seviyesinde ürettiği için kalite ve fiyat orantısını iyi tutturmuş. Üretimde dikkat edilmesi gerek 2-3 parça var. Bunlar kisaca bobin, pisyon yay kominasyonu ve pistonun üstündeki oring. En sonda kalibrasyon yapılması gerekiyor enjektöre. Bunlar Çin gibi gelişmiş bir ülkede neden aynı kalite üretilemiyor ben de anlamış değilim. Belki bu işe giren üreticilerin çok küçük çapta atölyeler olmasından kaynaklanıyor olabilir. Belki de Italya'daki bu küçük parçaları üreten firmalar çok büyük firmalar ve aynı zamanda beyaz eşya, otomotiv ve hatta kol saati firmalarına da parça yapıyorlar. İsviçre'de neden kol saati imalatı çok gelişmiş ve halen günümüzde bile birçok kol saati imalatçısı olan Çin'de aynı kalite kol saatleri yapılamıyor da İsviçre gibi küçücük bir ülke Çin'li zenginlere saat satıyor. Sadece marka deseniz , marka kaliteden bağımsız elde edilemez. Yani kalitesiz ürünler marka olamazlar. Kalitelerini artırmadıkları sürece bir süre sonra yok olup giderler.
     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  2. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Enjektör konusuna dönersek piyasada Rail ve Valtek taklidi birçok ürün var. Orjinal Valtek ve Rail enjektörlerini Türkiye'de Gasitaly ve Tomasetto distribütörü de olan Ekipgaz firmasi ithal ediyor. Taklit olanlar Çin 'in yanısıra Türkiye, İran, Hindistan ve daha birçok gaz işi olan ülkede üretiliyor. Bunların üzerlerine üreticiler Valtek ve Rail markalarını basıyorlar ve piyasada bu urunler servisler tarafından malesef müşteriye İtalyan ürünü olarak sunuluyor ve İtayan ürünleri fiyatlarına montaj yapılıyor. Türkiye'de bildiğim kadarı ile 200-250 TL den enjektör değiştiriyorlar. Biliyoruz ki bu ürünler 1 sene iş yapar veya yapmaz. Son kullanıcı memnun ise, eğer bu ürünün taklit olduğunu biliyorsa yani servis tarafından bilgilendirildiyse sorun yok. Fakat Çin malı veya Türkiye'de üretilmiş bir ürünü orjinal Valtek veya Rail İtalyan markalari ile piyasaya sürmek taklitçiliğin ötesine geçiyor. Sonuç olarak müşteri mağdur oluyor. Bunun yanında kendisini ispatlamış Türkiye markaları da var. Bunlar dürüst davranıyorlar ve kendi markalarıyla ürünlerini piyasaya sürüyorlar, kendi müşteri portföyleri var. Umarız bu tür dürüst üreticilerin sayısı artar ve İtalyan kalitesinde ürünler ülkemizde de üretilir ve hakettikleri daha yüksek fiyatlara satılırlar.



    OMVL firmasi 1980 den beri LPG regulatörleri, enjektörleri ve LPG kitleri üreten bir İtalyan firmasıdır. Firma 2010 yilinda Kanada merkezli Westport Grup tarafından satın alınmıstır. Aynı Grup Hollanda markası olan Prins'i ve Italya'nin en büyük enjektör üreticisi olan Valtek firmasini da satın alarak LPG ve CNG kit pazarlarında daha aktif bir rol üstlenmeye başlamıştır.

    OMVL firmasının kitlerinin içine koyduğu LPG enjektörleri Valtek firmasi tarafından üretmektedir. Valtek bu enjektörleri OMVL Dream adi altina OMVL ye verdiği gibi, 2016 senesinde aldığı bir kararla Valtek Tip 32 adı altında piyasaya sürmüstür. Türkiye pazarında Prins in Technomax kitlerinde kullandığı OMVL enjektörler bu enjektörlerdir. Yine ayni şekilde Gasitaly distribütörü Ekipgaz firmasi da bu enjektörleri Valtek Tip 32 markası ile ithal etmektedir. Gasitaly kendi standart kitlerinde Valtek Tip 30, Rail IG1 enjektörlerini kullanmayı tercih etse de , yedek parça olarak OMVL tipi Valtek Tip 32 LPG enjektörlerini de satışa sunmaktadır.

    [​IMG]
    VALTEK TİP 32
    Bu enjektörlerin standart Valtek tip 30 enjektörlerden en önemli farki tip 30 enjektörlerinin açma zamanı 3,4 ms iken OMVL tipi Valtek Tip 32 lerin açma zamanı 2,8 ms dir. Bu açma zamanının hızlı olması yakıt tasarrufu ve performansa bir miktar katkı sağlamaktadır. Bir diğer farkı da Valtek Tip 32 enjektörler de enjektörün içi kirlendiğinde ve bakıma geldiğinde servis tarafından temizlendikten sonra herhangi bir stroke ayarı yapmaya ihtiyaç olunmamasıdır. Bu işlem servis zamanını kısaltmakta ve aynı zamanda servisin gaz enjektörü kalibrasyon cihazı bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.

    OMVL firmasinin Dream D adı altında piyasaya sürdüğü Valtek tip 32 enjektörlerin 2 çeşidi bulunmaktadır. Bunların ilki plastik gövdeli diğer ise metal gövdelidir. Plastik gövdeli olan Dream D, metal olana ise Super Light adı altında piyasaya sürülmektedir. İlgili linkleri aşağıda yazıyorum;

    http://omvl.westport.com/en/products/injectors/super-light

     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  3. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    İtalya'da birbirine benzer enjektör üretimi yapan 2 firma vardır. Bunlardan eski olanı Valtek daha sonra kurulup Valtek tipi enjektör üreten Rail firmasıdır. Aslında İtalyan firmaları taklit ürün yapmazlar fakat bu ürünle ilgili hikaye şöyledir; Valtek firması 2006 ların başında yeniden yapılanmaya girer büyük hissedarlar aslında ortakları da olan bazı mühendislerini işten çıkartır. Bu mühendilsler de kendi dizaynları olduklarını iddia ettikleri Valtek Tip 30 dizaynının benzerini Rail diye bir firma kurup üretmeye başlarlar. Yanyana koyduğunuzda bu iki firmanın ürünlerini birbirlerinden ayırmak oldukça zordur. Fakat detaya girdiğinizde hem dış ve iç malzemeler hem de ayarlar olarak bu iki ürün arasında bariz farklılıklar olduğunu görebilirsiniz. Bu yazımda bu farklılıklardan bahsedeceğim. B


    [​IMG]

    Bu iki enjektör arasındaki en önemli fark stroke ayarlarının farklı olmasıdır. Bu farktan dolayı enjektörlerin dayanıklılıkları ve hızları birbirinden farklılık göstermektedir. Valtek enjektörü Rail e göre biraz daha yavaş çalışmaktadır fakat gözlemlerimize göre daha dayanıklıdır. Dayanıklılık tabiki filtre değişimi ve kirli gaz koşullarıyla direk alakalı bir konu fakat bu güne kadarki tecrübelerimizden Türkiye'deki gaz kalitesi de dikkate alındığında Valtek enjektörü her 20-30 bin km de filtre değiştirmek şartıyla 100,000 km rahatlıkla gidebilmektedir. Fakat yavaş çalışmasından dolayı standart Tip 30 modeli sadece LPG de tavsiye ediyorum. Eger CNG (doğalgazda) kullanılacaksa kesinlikle Valtek Tip 30 BFC (Big Flow Capacity) modeli tercih edilmelidir. Rail de ise böyle bir ayrım bulunmamaktadır. Yani Rail enjektörünün standart modeli hem LPG de hem de CNG aynı şekilde çalışmaktadır. Rail enjektörünün stroke ayarı 0,45 mm dir ve max. 3 bara kadar çalışabilir. Her iki enjektör standart 3 ohm bobin ile piyasaya sunulmaktadır. Fakat 2 ohm versyonları da mevcuttur. Valtek 2 ohm enjektörün bobin rengini sarı , Rail ise gri kullanmaktadır.

    [​IMG]
    Bu iki enjektör arasındaki bir diğer fark ise Valtek enjektörün çalışması Rail e göre daha sessizdir. Bunun sebebi de enjektörün iç yapısından kaynaklanmaktadır. Enjektörün içinde plunger (piston) , yay ve oringler bulunmaktadır. Plunger bobinin gücüyle hareket eder ve plunger in üst kısmındaki oring Valtek enjektörde daha yuvarlak ve hafif dışı doğru taşmış bir yapıya sahipken Rail de bu oring dışa dogru taşmaz. Bu nedenle Valtek enjektörün pistonları gövdeye vurduğunda belli belirsiz bir ses çıkartır Rail de ise bu ses motor kaputu açıldığında bariz duyulabilir. Aracın yalıtımına ve motorun çalışma sesine göre bazı araçlarda dışarıdan duyulabilir bazılarında duyulmaz.

    Bunlardan başka bu iki enjektör arasında gözle de görülebilen bazı farklılıklar mevcuttur. Rail enjektörün gaz giriş nozzle kısmı aluminyumdan,Valtek enjektörün ise sarıdan yapılmıştır. Yine bobinleri birbirlerinden farklı bir görünüme sahiptir.
     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  4. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    2015 ve 2016 da benzin fiyatları dünyada düşük seyretti ve İtalya, Türkiye, Polonya gibi LPG ve CNG sistemleri üretilen ülkelerdeki üretim adetlerinde azalma oldu. 2012 de ise sektör dünyada altın yılını yaşamıştı. Tahminlerime göre 2012 senesinde Valtek ve Rail firmalari toplam 1 milyon adet enjektör ürettiler ve dünya pazarlarına sattılar. 10-15 senelik firmalar oldukları duşünülürse dünyada milyonlarca LPG ve CNG li araç bu iki enjektörü kullanmaktadırlar. Özellikle bu en eski modeller olan Valtek tip 30 ve Rail IG1 dünyanın en çok satan otogaz enjektörleridir. Kolay temizlenebilmesi ve kalibre edilebilmeleri , fiyatlarının uygun olması , dayanıklılıkları ve yedek parçasının her yerde bulunması bu klasik enjektörleri daha uzun yıllar satılabilir kılmaktadır. Tabiki bu firmalar geçmiş yıllarda başka enjektör modelleri de ürettiler ve pazar paylarını artırdılar. O modellerden de ileri ki yazılarda bahsedeceğiz fakat bu iki enjektör modeli gaz piyasasında klasik olmuş modellerdir.




    [​IMG]
    Valtek Injector

    LPG and CNG enjektörleri 2000 li yıllarin başlarından itibaren İtalya'nin önde gelen enjektör üretici firmalari tarafından üretilmeye başladı. Valtek ve Rail İtalya'da ilk gaz enjektörü üreten firmalardandır. Enjektörlü araçlarin Avrupa'da yaygınlaşmaya başlamalari 1995'lerde başladi. 1995-2000 senesi arasında İtalya'daki gaz ekipmanları üreticileri mikser sistemi dediğimiz eski tip enjeksyonlu kitler piyasaya sürdüler. Bu kitler regülatör, ayar vanaları ve mixer sayesinde hava ve gazı karıstırıp motora verecek sekilde tasarlanmıslardı ve enjeksyonlu araçlara uygulandığında birçok sorunu da beraberinde getiriyorlardı. Enjeksyonlu araçlarda benzin enjektörlerini ve hava akış kelebeğini kontrol eden gelişmiş akıllı ekü sistemleri vardır. Eski tip mekanik bir LPG veya CNG kitini böyle bir araca uyguladığınızda doğru karışım ancak montaj yapan kişinin ustalığına kalmış olur. Fakat ne kadar iyi usta olursanız olun yol, hava ve yük koşulları sürekli değiştiğinden serviste yaptığınız ayar araç servisten çıktıktan sonra aynı şekilde verimli yanmayı sağlamayacaktır.Sonuç olarak ya fakir ya da zengin karışım olacak ve tam olarak araç üreticisinin ayarladığı Lambda 1 'e (en düşük emisyonda en verimli yanma ) ulaşmak mümkün olmayacaktır.Bu nedenle gaz ekipmanı üretici firmalar başta İtalya ve Hollanda'daki üreticiler olmak üzere LPG ve CNG eküsü ve enjektörleri geliştirmenin önemini anladılar. Geliştirdikleri LPG eküleri İnglizce de slave Türkçe'ye çevirmek gerekirse bağımlı ekülerdi. Yani bu eküler ne kadar gaz (yakıt)ve havayı karıştırmak gerektiğini kendileri tespit etmiyordu ve aracın orjinal benzin eküsünü taklit ediyorlardı. Günümzde AEB ve Autronic gibi alternatif yakıt eküleri üreten firmaların gelistirdiği bu eküler halen aynı mantıkla çalışmaktadır. Bu bağlamda gaz enjektörleri de birer elektromekanik ürün sayılabilir. Yani gaz eküsü tarafundan kontrol edilen elektromekanik valflerdir. Yapi ittibariyle birçoğu benzin enjektörlerinden farklı olarak su vanası mantığı ile çalışmaktadır. Bunların ilk cıkan modelleri büyük bobinli hantal modellerdi ve montajcilar manifoldun üstünde montaj edicek yer bulmakta zorlanabiliyordu. Fakat şu anki modellerin bobinleri daha ufak ve ömürleri daha uzundur. Aşağıdaki resimde bu enjektörlerden en çok kullanılan Valtek tip 30 marka enjektörlerin yapısından bahsedecegim. Valtek enjektörleri dünyanin en çok satan gaz enjektörleridir. Basit yapısı, dayanıklılığı, kirli gazdan az etkilenmesi, uygun fiyatı, yedek parçasının her yerde bulunması ve Çin ve Türkiye'de taklitlerinin çokça üretilmesi bu enjektörleri artık bir klasik haline getirmistir.


    [​IMG]
    Enjektörün dış yapısı bir su vanasını andirmaktadır. Regülatörden buharlaşmış halde gelen gaz enjektöre 12 mm hortum ile aktarılır ve enjektorden manifolta 6 mm hortumlar ile aktarılır. Manifold un üzerine silindir adedince delik açılır ve enjektörden gelen her bir hortum buraya monte edilir. Bu enjektörlerin 1-2-3-4 silindir modelleri piyasada mevcuttur. 4 silindir araçlara genelde 1 adet 4 silindir enjektör bağlanabileceği gibi 2 adet 2 silindir de bağlanabilir. 6 silindir araçlara 2 adet 3 silindir ve 8 silindir araçlara 2 adet 4 silindir bağlanır. 4 silindir bir enjektörün iç yapısına baktığımızda aluminyum govde içinde çalişan ve aşağıda resmi olan 4 adet piston ve 4 adet yay görürüz.

    [​IMG]
    Plunger set
    Bu pistonlar üstteki resimde gördüğünüz bobinler sayesinde açılır ve kapanırlar ve sırasıyla manifolta gaz püskürtürler. Bobinler genelde 2 ve 3 ohm olabilir. 2 ohm daha hızlı çalışır ama bobinlerin ömrü daha kısa olabilir. 3 ohm ise daha yavaş çalışmasına rağmen hem uzun ömürlüdür hem de piyasada en çok bu modeller tercih edilir. Daha hızlı enjektör modellerinden ileride ayrıca bahsedeceğim. Bu Valtek tipi enjektörler piyasanın en çok kullanılanı ve en hesaplı olanlarıdır. Türkiye'de piyasadaki aile araçların %90-95 ine hitap edebilir. Sadece direk enjeksyonlu motorlarda ve subapları hızlı çalışan Opel Insignia gibi araçlarda bu tip enjektörler yeterli olmayabilir.

    Bu enjektörlerin bana göre en önemli özellikleri istenilen akış hızına göre altta ayarlanabilen meme uçlarına (nozzle) sahip olmasıdır. Bu nozzlelar standart olarak 1,5 veya 1,75 mm olarak gelir. Bu olçüler standart 1.4 Renault Clio tarzı motorlara uygun olabilir . Fakat motor hacmi büyüdükçe enjektör başına daha fazla gaz akış miktarına ihtiyaç duyulacaktır. Daha fazla gaz akış miktarı için nozzle ölçüleri matkap vasıtası ile büyütülebilir.
     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  5. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Valtek - Rail tipi enjektörlerin hızlı enjektörlerden bir diğer farkı da kolay temizlenebilir olmasıdır. Bilhassa LPG bazı ülkelerde çok kirli olabiliyor. LPG içinde tar maddesi içerdiğinde tar soğukta enjektörün içinde araç gece park halindeyken donabiliyor. Araç sabah benzinde başlıyor ve montaj ustasının yaptığı ayara göre ortalama 40 derece motor sıcaklığına ulaştığında gaza geçiyor. Bu gaza geçme anında eğer enjektörün içinde donmuş tar varsa bazı silindirlere gaz gitmeyebiliyor ve araç tekrar benzine geçiyor. Kirli LPG ve CNG günümüzde benzinden bu yakıtlara dönüştürülen araçların en büyük problemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Onun özellikle kirli LPG ve CNG nin olduğu ülkelerde her 10 bin km de filtre değişikliği çok önem taşıyor. Fakat Türkiye'de birçok gaz firmasının piyasaya verdiği LPG gayet temizdir ve filtre değişimi her 10 bin km de yapılmasa bile enjektörler temiz kalıp araç randumanlı bir şekilde çalışmaya devam edebilir. Paragrafın başında da belirttiğimiz gibi bu enjektörler kirli gaz yediğinde tıkanabilir ve zaman içerisinde yukarıdaki resimde gördüğünüz pistonlarin üstündeki viton parçalar aşınabilir. Tecrübelerime göre Türkiye'deki gaz kalitesi göz önüne alındıpında Valtek veya Rail marka bir enjektör her 20-30 bin km de filre değiştirerek rahatlıkla 100,000 km dayanabilir. Daha sonrasında iç parçaların aşınmasından dolayı enjektörün debi ayarlarında problem yaşanabilir ve araç bilhassa rölantide titremeye başlayabilir. Bu bize bazi silindirlere az bazılarına fazla gaz gittiğini gösteren bir uyarıdır. Bazı araçlarda bunun sonucu olarak arıza ikaz lambası da yanabilir. Enjektör temizliğiyle ilgili şu video baştan sona bir gaz enjektörünün nasıl sökülüp iç parçalarının değiştirildiğini göstermektedir. . Temizledikten sonra bir de kalibrasyon yapılması gerekir ki bu çok önemlidir. Çünkü temizledikten sonra her enjektörün stroke ve buna bağlı olarak debi ayarı değişebilir. Eğer bu ayar stroke ayarlama cihazı ile yapılmazsa yine her silindire farklı gaz gider ve araç rölantide titreme yapabilir. Bu cihazın resmini aşağıda bulabilirsiniz.
    [​IMG]

    Benzinli araç dönüşümlerinde kullanılan gaz enjektörlerini 2 ana katogoriye ayırabiliriz. İlki yukarıda bahsettiğimiz standart enjektörler ve ikincisi hızlı enjektörler. Hızlı enjektör kategorisinde bircok model ve alternatif karşımıza çıkmaktadır. Baracuda, AEB, Matrix, Hana, Gasitaly Fast enjektörleri bunlardan bazılarıdır. Bunlar İtalya, Polonya ve Kore'deki arge mühendisleri tarafından geliştirilmiştir ve hassas cihazlarla üretilmekte ve kalibre edilemketdir. Asagıda bu modellerden bazılarının resmini bulabilirsiniz. Birbirleri arasındaki farklardan ziyade ben bir tanesini alıp 3 ohm standart Valtek tipi enjektörlerle bu enjektörler arasındaki farklılıkları anlatmaya çalışacağım.


    [​IMG]
    AEB Injectors
    Hızlı enjektörler genelde 2 ohm ve altında üretilmekte olup dizayn edilirken benzin enjektörleri mantığıyla tasarlanmışlardır. İçindeki yay ve piston Valtek tip enjektörlere göre incedir. Genelde nozzle sistemi ile sonradan kalibrasyon imkanları yoktur. Bu enjektörler genelde renk seçenekleriyle sipariş edilirler. Yani debi ayarları enjektörün içinden üretici tarafından ayarlanmıştır. Bu enjektörler Valtek enjektörlere göre daha hassastırlar. Kirli gazdan daha çabuk etkilenebilirler ve montajcının bu enjektörü temizleme şansı yoktur. Türkiye gibi nizpeten gazın temiz olduğu ülkelerde eğer standart filtrelerden daha kaliteli olan içi metal filtre kullanılırsa 80-100 bin km yapabilmektedirler. Bu enjektörlere bizleri zorunlu kılan bazı araçlarda benzin enjektörleri açma kapama ms. leri cok hızlıdır ve Valtek veya Rail tipi enjektörler araç gaza gectiğinde aynı şekilde gazı manifold a yetistiremeyebilir. Bu yüzden araç gaz modundayken bizim aynı şekilde benzin enjektörlerinin açma ve kapama ms.lerine yakın enjektörler kullanmamız gerekir. Asagida Gasitaly Fast enjektörün teknik verilerini bulabilirsiniz. Bu enjektörün açma zamanı 1,9 ms iken kapama zamanı 1.2 ms olduğunu görüyoruz. Bu kadar hizli çalışmasını sağlayan dizaynının benzin enjektörlerine benzemesi, bobininin 1,9 ohm olması ve max. çalışma basıncının 4,5 bar olmasından kaynaklanıyor.



    Coil resistance
    [Ω]
    1,9 ±5%
    Opening time [ms] ˞1,9
    Closing time [ms] ˞1,2
    Max peak current [A] 4
    Max hold current [A] 2
    Operating working pressure [bar] 0,2 ÷ 4,2
    Max working pressure [bar] 4,5



    [​IMG]
    GI Fast

    Yine direk enjeksyonlu araçlarda kullanılan gaz sistemlerinde enjektörlerin stabil olmasi ve hızlı çalışması hem yakıt tasarrufu hem de performans açısından önem arz etmektedir. Bu tür araçlarda gaz ve benzin ayni anda ve yol ve yük koşullarına göre değişken oranlı kullanılır. Bu bağlamda hem gaz hem de benzin enjektörü ayni anda çalıştıkları için birbirlerine yakın açma ve kapama süreleri olması önem arz etmektedir. Sonuç olarak hızlı enjektörler normal enjektörlerden belki 2-3 kat daha pahalıdır, tami bakımı servis tarafından yapılması mümkun değildir ama bazı araçlar için zorunluluktur.

    Buraya kadar anlattığımız basit ve hızlı tip enjektörler benzinli araçlar için çözümlerdi. Sonraki zamanlarda dizel araçlari CNG ye (doğalgaza) dönüştürürken ne tip enjektörler tercih edilmeli gibi soruların cevaplarını aydınlatmaya çalışacağım.



    "Alıntıdır."
     
    powerkırk3, symbol ve x-calibur bunu beğendi.
  6. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Gayet faydalı bilgiler buraya atiker gold enjektörleri(romano) eklemek faydalı olabilir. BRC ve prins enjktörlerde tercih edilebilir enjektör grubunda olduğunu düşünüyorum.

    Ülkemizde gaz kalitesine dayanamayan oldukça hızlı matrix enjektörleride saygıyla selamlamak istiyorum :)
     
  7. RomanoyaAyarVerenAdam

    RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    4 Kasım 2015
    Mesajlar:
    916
    Beğenilen Mesajları:
    670
    güzel bilgiler.
    çinliler işe girdiyse en fazla 5 sene içinde romano kalitesini 4te bir fiyatına xingdha markasıyla aliexpresten sipariş veririz.
    şimdi italyanlar düşünsün.

    :l:) :)
     
    powerkırk3 ve x-calibur bunu beğendi.
  8. alican

    alican Member

    Katılım:
    17 Eylül 2017
    Mesajlar:
    131
    Beğenilen Mesajları:
    10
    Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar benimde enjektörlerle ilgili bir sorum olacaktı atiker fast sistem kırmızı valtek enketörler 6 yıldır takılı bunun bir ömrü varmı veya değişim gerekirmi gerekirse nasıl anlarız değişmesi gerektiğini,araç bazen 2.ci viteste ilk atışta veya ayağımız debriyajda iken kaldırırken sarsılıyor dur kalk yapar gibi oluyor sanırım sanki pislik varmış veya enjektörler geç devriye giriyomuş gibi ilk kalkıştada zor kalkıyor gibi anlamadım birde bazen rolanti 720 nin altına düşüp çıkıyor gibi oluyor?
     
  9. RomanoyaAyarVerenAdam

    RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    4 Kasım 2015
    Mesajlar:
    916
    Beğenilen Mesajları:
    670
    lancer mi vardı sizde
     
  10. alican

    alican Member

    Katılım:
    17 Eylül 2017
    Mesajlar:
    131
    Beğenilen Mesajları:
    10
    Hayır Accent Era. Artık mobilden foruma giriş yapamiyor muyum bu programı indirmeden indirdim bide bu forumu kullanmayı ögrenecegiz

    Mi A1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş