Mazda 3 2007 Atiker Harita ve Ayarlar için yardım Lütfen!

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve programmer_erdal tarafından 9 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. programmer_erdal

    programmer_erdal New Member

    Katılım:
    5 Ekim 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Merhaba arkadaşlar, öncelikle böyle bir siteyi kuran ve yönetenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

    Araç bilgilerim
    Mazda 3
    2007 model 1.6 motor
    Atiker Fast1 var

    Ben sizden ayar kablosunu alalı 3-5 gün oldu biraz kurcaladım ve kendimce bir kaç ayar yaptım, ama şu haritada fakir veya zengin karışım olayını pek anlamadım.
    Harita da bulunan turuncu çizgide bulunan noktalar yukarı ve aşağı hareket ettirilerek neler yapılır, arabanın devrine göre zengin veya fakir karışım yapmanın avantaj ve dez avantajları nelerdir. mesela bir konuda "fakir karışım yapmak az yakması demek değildir" yazılmış ve aracın motor üst kapağına zarar veriyormuş bunun gibi bilgileri paylaşalım istiyorum ki artık kalıplaşmış kulaktan dolma şeylerle yaptığı işin detaylarını bilmeyen kişilerle uğraşmayalım.

    Atikerin programında merak ettiğim bazı şeyler var
    LPG kontrol Ayarları kısmında Yeşil ve mavi ile yarılmış Çalışma Ayarları var
    "LPG ye Geçme Sıcaklığı" ve
    "LPG ye Geçme Devri"
    diye iki tane aynı ibare var üstteki araba çalışdıktan sonra motor sıcaklığı 47 derece olduğunda araç LPG ye geçsin demek tamam ama alttaki nedir?

    "Enjektör Hata Zamanı" bu ayarın düşük veya yüksek tutulması ne işe yarar yada her araç için farklımıdır?, bu değeri nasıl ayarlayalım.

    "Devir Sinyali" diye bir bölüm var değer olarak "2,5" yazıyor, bunu aşağı veya yukarı çekersek ne olur, ne işe yarar?

    birde "Benzin Enjektör ve Kontrolü" diye bir check seçeneği var bunu işaretledim araba çalışıp lpg ye geçtiğinde istop etti ?

    son olarak otomatik kalibrasyon yaptığımızda "Ayarlar" sekmesinde buna bağlı olarak değişen veya kalibre olan kısımlar varmı?

    benim şimdilik aklıma takılanlar bunlar arkadaşlar, yorumlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler...
     
  2. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.315
    Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Map üzerinde turuncu çizgiyi aşağı indirme çarpanı düşürüp, yakıtı azaltır. Yukarı çıkarma çarpanı artırıp yakıtı çoğaltır. Noktasal olarak map ile oynamanın sebebi devirlere göre aracın yakıt ihtiyacının farklılığıdır. Yavaş olan lpg enjektorleri ile yakıt kontrolu tam sağlanamadığından map üzerinden bu kontrol sağlanmaya çalışıyor.
    Lpg'ye geçme sıcaklığı: aracınızın hangi sıcaklık derecesinde lpg'ye geçeceğini bekirler.
    Lpg'ye geçme devri: motor devri seçtiğiniz devire ulaştığında geçme işlemi başlar. Sizinki 400 olduğundan yeterli ısı varsa direk geçer.
    Enjektor hata zamanı: Bu tamamen enjektor kalitesi,hızı ile alakalıdır. Genelde kullanılan enjektorlerin elektırıklı valften farkı olmadıgından, bu hassasiyet düşürülerek olası uyumsuzluklar giderilir. Düşük değerde ayarlandığında lpg enjektorleri benzin enjektorleri ile aynı hızda çalıştırılmaya çalışılır.
    Devir sinyal voltajı: Bu her kitte bulunmamaktadır. Devir sinyalinin alındığı noktadaki voltaj seçilir. Mesela enjektorden alınmış ise 12v seçilmelidir.
    Benzin enjektör + kontrolü; benzin enjektörlerinin tetiklemesi (+) voltaj ile yapılan araçlarda seçilmelidir ki genelde şase ile tetikleme yapılır.
    Oto. Kalibrasyon sonucu değişen tek değer çarpan(turuncu)çizgisidir.
     

Sayfayı Paylaş