Profesyonel LPG Ayarı, AFR Ayarı nedir, nasıl yapılır? Open Loop, Closed loop, Ltft,Stft,

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve symbol tarafından 10 Haziran 2018 başlatılmıştır.

  1. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Herkese merhaba;
    Hobi olarak başladığım LPG ayar konusuna biraz daha profesyonel olarak devam ediyorum.
    İzmir bölgesinde profesyonel LPG - AFR ayarı yaptıracak arkadaşlara yardımcı olabilirim.

    Ayar aşağıdaki şekilde yapılıyor;
    1- LPG sisteminin kontrolü (Regülatör basıncı - Nozzle Çapları )
    2- Closed Loop ayarı
    3- Open Loop ayarı - AFR Ayarı

    Bu üç adımdan sonra araç benzine yakın performansla sıkıntısız olarak hayatına devam edecek :)

    Ayar sırasında hem bol bol sohbet etme imkanımız olacak hemde nasıl ayar yapılır ayar sırasında sizlere anlatıyor olacağım. Amaç ticaretten ziyade dostluk :)

    Ekipmanlar;
    - OBD BAĞLANTI KABLOSU
    - Aem X series wideband
    - LPG ayar kablosu

    Hangi araçlara ayar yapılabilir;
    Sıralı sistem ve OBD destekleyen tüm araçlara, araınızın çakmak girişinin çalışıyor olması gerekiyor :)

    Hangi LPG kitlerine ayar yapılabilir?
    Atiker Fast , Atiker MultiFast ,Atiker SafeFast, MicroFast, NanoFast WentGas, Lovato Fast, Lovato FastCom, Lovato EasyFast,Lovato easy fast Smart, Milano Fast, KME Diego G3, Kme Akme, StarLux,Tartarini SGI, Omvl Dream, Zavoli Alisein, Romano Rins, Bigas, Tomana,Versus, Eureka4, Emmegas, Autronic, Mimgas, Fema, EcoTech,Ecotech2, Longas,Baykan, FBR, Platinca, EasyJet, AG-Gas, LandiRenzo Omegas, Omegas Plus,Omegas Evo, LandiRenzo Blue, Landi LES+,Landi LSI&NSI, UltraGas, Hedef Gas, MGS Tomasetto Achille,Tomasetto T4 Blue, Brc Fast,Brc seq.24, Brc seq.56,Brc May07, Brc May11, Brc Plug&Drive, Brc SDI, Kitmtm Eco Drive, Aldesa Max, Bravo, Easygas, Akl, GFI EZ. Tartarini EVO1obd, Tartarini EVO1Young, Romano (yeni versiyon),MGS ,Gasitaly F5, Destro

    BRC Seq 32 ayar yapılabiliyormu ?
    Hayır. BRC Sequent 32 hariç.

    Ne zaman ayar yaptırabilirim ve ne kadar sürüyor?
    Ayar duruma göre yaklaşık 2 saat sürmektedir. Ayar zamanı için özel mesaj ile iletişim kurunuz.

    Nasıl iletişim kurabilirim ?
    Forum üzerinden özel mesaj yoluyla iletişim kurabilirsiniz.
     
    Moderatör tarafından son düzenleme: 12 Haziran 2018
    İsa şen, Yucel9603, powerkırk3 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Üstad Afr ayarı neden gerekli?
    Biraz detay lütfen.
     
    Son düzenleme: 12 Haziran 2018
    powerkırk3, leoncu ve Yucel9603 bunu beğendi.
  3. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    AFR Ayarı Nedir ? – 1.Bölüm



    Evet, birçoğumuz son dönemde AFR ayarı diye birşey duyuyoruz. Yeni trend LPG de AFR ayarı. Ancak ne yaptırdığımızı bilmek, nasıl yapıldığını bilmek önemli, zira AFR ayarı yapıyorum diye ne yaptığını bilmeyen kişilerinde türemesi yakındır

    [​IMG]

    Bu yazıyı 4 parça olarak hazırlayacağım. Bu bölümde AFR nedir biraz bundan bahsetmek istiyorum.

    1. Bölüm: Genel Bilgiler
    2. Bölüm: Motorun AFR’ye göre çalışma prensibi
    3. Bölüm: AFR nasıl ölçülür
    4. Bölüm: LPG de AFR ayarı
    AFR: Air Fuel Ratio anlamına gelir yani Hava/Yakıt oranı. Bu oran yakıt cinsine göre değişkenlik göstermektedir ve her yakıt cinsi için ideal bir oran vardır. Bu ideal oran hem yakıt tasarrufu hem emisyon hemde performansın optimim noktasında seçilmiştir.Stoichiometric oran olarak da bilinmektedir.

    Lambda: Araçlarımızda bulunan lambda sensöründen aslında bu terime biraz aşinayız. Lambda mevcut AFR değerinin ideal AFR değerine oranıdır. Örneğin aracımız 16.2 AFR oranında çalışıyor olsun ve bizim ideal AFR değerimiz 14.7 olsun. 16.2/14.7=1.10 olarak lambda değerimizi hesaplarız. Eğer AFR değerimiz 14.7 olsaydı ideal AFR de 14.7 olduğu için 14.7/14.7=1 olarak hesaplayacaktır. Yani lambda değerimizin closed loop durumunda 1 olmasını hedefleriz. 1 in üzerindeki değerler fakir karışımı, 1 in altındaki değerler ise zengin karışımı gösterir.

    Eğer AFR değerimi 14.7 den büyük olursa aracımızda fakir karışım yani fazla hava az yakıt var demektir. Tam tersi durumda ise yani 14.7 den düşük olduüunda yakıt fazla hava az demektir. Aracımızın closed loop döngüsünde AFR mi sabit 14.7 olacak şekilde aracımızın ECUsu vasıtasıyla hava yakıt karışımı ayarlanır. Eğer herhangi bir etkenden dolayı bu değer değişirse aracımız egzozda bulunan oksijen sensörü vasıtası ile yakıtı düzeltir(çünkü havayı ayarlayan bir mekanizma yok), işte bu LTFT STFT dediğimiz değerler bu şekilde açığa çıkar. İlgili yazıyı linkten okuyabilirsiniz.

    [​IMG]

    Benzinli motorlar için Hava/Yakıt oranı, yani ideal AFR 14.7’dir. 14.7 birim kütle hava ve 1 birim kütle yakıt karışır ve yanma odasında yanarak motorun çalışması sağlanır.

    Şimdi bir yanma denklemine bakalım, bu AFR konusunu birkaç bölümde anlatacağımız için bu yazıda örneklerimizi benzin üzerinden vereceğiz.

    Yakıt + Hava = Karbondioksit+ Su + Enerji bizim genel denklemimizdir. Burada yakıt 1 birim havanında 14.7 birim olması gerekmektedir. Kimyasal formülasyona girmiyorum oktan sayısı vs işin içine giriyor, çok karmaşık ve bola ssumption lı bir hesaplama oluyor, kafalar karışmasın

    Aslında bu videoda arkadaş güzelce anlattıklarımı özetlemiş



    Şimdi gelelim AFR değerinin çeşitli yakıt tiplerine göre değişkenliklerine. Ne demiştik benzin de AFR değerimiz 14.7 olacak peki diğer yakıtlarda durum nedir;

    Fuel Stoich. AFR
    Octane (C8H18) 15.1
    Methanol (CH3OH) 6.47
    Ethanol (C2H5OH) 9.00
    E85 (mix of gasoline and ethanol) 9.87
    Propane (C3H8) 15.7
    Hydrogen (H2) 34.3
    Methane (CH4) 17.2
    Benzene (C6H6) 13.3
    Toluene (C6H5CH3) 13.5
    LPG (mix of propane & butane (C4H10)) 15.5
    Nitromethane (CH3NO2) 1.70
    Evet tablodanda göreceğiniz üzere bizim LPG yakıtımızda AFR değerimiz 15.5 olacak. Yani 1 birim LPG ile 15.5 birim havanın karışması gerekmektedir.

    Peki bu AFR değerine göre motorumuz nasıl çalışır, AFR nasıl ölçülür, bunları da ikinci yazımızda paylaşacağım.
     
    Moderatör tarafından son düzenleme: 1 Ocak 2019
    Yucel9603, powerkırk3 ve Destek bunu beğendi.
  4. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    AFR Ayarı Nedir ? – 2.Bölüm



    Evet ilk yazımızda genel olarak AFR nedir, Lambda nedir, yanma nedir biraz bahsetmiştik. Bu yazımızda ise motorun AFR ile olan ilişkisini inceleyeceğiz. Bu incelememiz sonucunda ise AFR ayarının aslında neden yapıldığını, neye yaradığını daha iyi öğrenmiş olacağız.

    1. Bölüm: Genel Bilgiler
    2. Bölüm: Motorun AFR’ye göre çalışma prensibi
    3. Bölüm: AFR nasıl ölçülür
    4. Bölüm: LPG de AFR ayarı
    Aracımızın genel olarak çalışması şu şekildedir. Araç üzerinde bulunan sensörler vasıtası ile verileri toplar, bu verileri işler ve buna göre motorun çalışma parametrelerini belirler. Bu belirlediği parametreler ateşleme zamanı, yakıt püskürtmeleri vb. dir.

    Elektronik kontrol ünitesine sahip (ECU) motorun genel çalışma çevrimi şu şekildedir;

    • Araç map sensörü ve MAF sensörü vasıtası ile araca giren hava miktarını ve sıcaklığını ölçer
    • Aynı zamanda gaza ne akdar bastığımızıda hesaba katar ve buna göre püskürtülmesi gereken yakıtı ayarlar
    • Motorda yanma işlemi gerçekleştikten sonra egzozda bulunan oksijen sensörü ECUya bilgi verir, egzoz gazındaki oksijen miktarına göre yanmanın zengin veya fakir olup olmadığı bilgisi gider.
    • ECU oksijen sensöründe aldığı bu bilgilere göre yakıt püskürtme değerlerinde düzeltme yapar.
    İşte yakıtta yapılan bu düzeltmelere biz fuel trim diyoruz. Uzun dönemli olana LTFT(Long Term Fuel Trim) kısa dönemli olana STFT(Short Term Fuel Trim). Bu düzeltmelere göre ve oksijen sensöründen gelen feedbacke göre aracımız çalışmasını sürdürüyor. Ancak bir noktaya kadar

    Şimdi karşımıza iki yeni kavram daha çıkıyor Closed Loop(kapalı döngü), Open Loop(açık döngü). Neden iki farklı döngü var, buna değinmeden önce oksijen sensörümüzün çalışma mantığını bir anlayalım.

    Araçlarımzıda narrowband veya wideband adını verdiğimiz oksijen sensörleri bulunur.Bazı araçları hariç tutarsak araçlarımızın çoğunda narrow band dediğimiz oksijen sensörleri bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi narrow=dar bir bantta çalışırlar.

    Narrowband oksijen sensörleri 0-1 V arasında çıkış verir.AFR açıklarken bahsetmiştik ideal AFRnin üstü fakir, altı zengin karışımdır diye. Narrow band sensörlerimiz karışımın zengin mi fakir mi olduğunuj ölçerler ama ne kadar fakir ne kadar zengin maalesef bunu bilemezler.

    [​IMG]

    Sol tarafta narrowband sağ tarafta ise wideband bir oksijen sensörü var. Sol taraftaki sensör çok dar bir aralıkta çalıştığı için ne kadar zengin yada ne kadar fakir karışım olduğunu söyleyemez. Fakir karışımda 0.2 volt zengin karşımda 0.8 volt çıkış verir ve bu iniş çıkış sürekli devam eder.

    Peki neden anlattık oksijen sensörü ile ilgili bu bilgileri. Şundan dolayı; aracımızın güce ihtiyaç duyduğu durumlarda, yani tam gaza yakın yüklenme durumlarında narrowband çok iyi bir okuma yapamadığı için ECU open loop a geçer, Yani oksijen sensöründen gelen verileri okumaz ve kendi haritasında önceden programlanmış püskürtme değerlerine göre yakıt püskürtür. Oksijken sensöründen veri almadığı için biz bu duruma open loop yani açık döngü deriz.

    Özetlemek gerekirse;

    Closed Loop: Sakin kullanan bir sürücünün belkide %90 ‘ının geçtiği durumdur. ECU oksijen sensöründen aldığı bilgiye göre yakıtı arttırı veya azaltır(LTFT-STFT)

    Open Loop: Gaza 3/4 ve üzerinde bastığımzıda, yüklenmelerde oksijen sensöründen gelen veri dikkate alınmaz ve ECUda önceden programlanmış yakıt değerleri göre püskürtme yapılır.

    [​IMG]

    Buraya kadar LTFT-STFT, Open loop ve closed loop u öğrendik. Ama bunları anlatırken araçlarımızda bulunan narrowband sensör ile aracımızın ne kadar fakir, ne kadar zengin karışımda çalıştığını bilemediğimizide söyledik. İşte LPG de AFR ayarı yapabilmek için AFR değerini ölçebilmemiz gerekiyor. Maalesef narrowband sensörler bize bu bilgiyi vermediği için ayrı bir cihaz ile bunu ölçebiliyoruz.

    Bir sonra yazımızda AFR nasıl ölçülürü paylaşacağım.
     
    Moderatör tarafından son düzenleme: 1 Ocak 2019
    cavit yordam, powerkırk3 ve Destek bunu beğendi.
  5. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    AFR Ayarı Nedir? – 3. Bölüm
    [​IMG]


    Evet önceki yazılarımızda araçlarımzıda bulunan narrowband sensörlerin maalesef AFR değerini tam olarak okuyamadığını ve LPG de AFR ayarı yaparken ayrı bir cihaza ihtiyaç duyduğumuzu söylemiştik. İşte bu yazımızda AFR cihazlarından ve çalışma prensiplerinden biraz bahsedeceğim.

    1. Bölüm: Genel Bilgiler
    2. Bölüm: Motorun AFR’ye göre çalışma prensibi
    3. Bölüm: AFR nasıl ölçülür
    4. Bölüm: LPG de AFR ayarı
    AFR ölçer yada wideband o2 olarak adlandırılan cihazlardır. Adından da anlaşılacağı gibi wide yani geniş bir aralıkta çalışma yaparlar. Bu sayede AFR değerini tam olarak bize verirler.

    [​IMG]

    Burada hep AFR üzerinden konuştuk ancak temelde bizim egzoz gazında ölçtüğümüz oksijen miktarıdır. Egzoz gazındaki oksijen miktarını havadaki oksijen miktarı ile karşılaştırıp AFR değerini hesaplarız. Şimdi wideband sensörler nedir nasıl çalışır biraz bakalım.

    [​IMG]

    Wideband oksijen sensörügrafikltende görebileceğiniz gibi AFR değerine göre 0-5 volt arası değişken ve lineer bir çıkış verir. Bu çıkış sayesinde AFR değerimizi tam olarak hesaplayabiliriz. Yine grafikte görüldüğü üzere narrowband sensörümüz maalesef çok sınırlı bir alanda ölçüm yapar ve ne kadar zengin ne kadar fakir olduğunu ölçemez.

    Wideband sensörler narrowband sensörlere göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Narrowband sensörünüzü söküp yerine bir wideband takamazsınız mesela. Wideband sensör ve bu sensörden gelen verileri işleyecek yardımcı bir ekipman gerekmetedir.

    Piyasada AFR Gauge, Widenband O2 vs gibi isimlerde cihazlar satılmaktadır. Başta gelen markalar AEM, innovate , PLX vb. dir. Bu cihazların yanında bir adet de wideband sensör gerekir. Yani bu ölçümü yapabilmek için bir adet wideband gösterge + wideband oksijen sensörüne ihtiyaç duyarsınız.

    Wideband oksijen sensörleri LSU 4.2 ve LSU 4.9 olarak piyasada bulunabilmektedir. LSU4.9 daha yeni bir modeldir ve ayrıca bir kalibrasyona ihtiyaç duymaz.Eğer bir AFR cihazı alacaksanız LSU 4.9 öneririm.

    Cihazlara ait bilgileri aşağıdaki web sitelerinden bulabilirsiniz, satınalmak için elektronik ticaret sitelerine veya araç modifikasyonu yapan yerlere danışabilirsiniz.

    Peki bu cihazı aldık ne yapacağız, evet bu noktadan sonra LPG de AFR ayarı yapacağız, ARAcın benzindeki AFR haritasına uygun ayarlamaları yapacağız.

    Ancak burada önemli olan nokta biz bu ayarlamalarımızı open loop yani açık döngüde yapacağız. Çünkü açık döngüde narrowband oksijen sensörümüz iş görmüyordu, closed loop da zaten LTFT ve STFT değerlerine OBD üzerinden bakarak ince-hassas ayarlarımızı yapabiliyoruz.

    Kısacası AFR ayarı bize open loop bölgesinde ince-hassas ayar yapmamızı sağlar. Bir sonraki yazımızda AFR ayarı LPG sisteminde nasıl yapılır anlatacağım.
     
    Moderatör tarafından son düzenleme: 1 Ocak 2019
    Destek bunu beğendi.
  6. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Hayırlı olsun..
     
  7. MEHMET AVCI

    MEHMET AVCI Member

    Katılım:
    27 Nisan 2018
    Mesajlar:
    96
    Beğenilen Mesajları:
    30
    hayırlı olsun şimdi yakıt düşcek mi peki bu afr ayarı ile benim şuan içinde performansla ilgili hiç problemim yok aracı tam gaz yüklenmeden closed loopa geciyormu
     
  8. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Araç yakması gerektiği kadar yakacak :) yol ayarı ve afr ayarı uzun vadede motoru koruyacak sistnei koruyacaktır. Supap va problemlerinin temel sebebi yanlış ayar.

    Open loop kısmını normal kpg ayarı yapanlar maalesef gözü kapalı ayarlıyor çünkü bu ayarı yapabilmek için wideband sensör gerekiyor.

    Kısacası aracın sıhati için elzem bir ayar


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  9. MEHMET AVCI

    MEHMET AVCI Member

    Katılım:
    27 Nisan 2018
    Mesajlar:
    96
    Beğenilen Mesajları:
    30
    open loopu da ayarlancak ozaman afr ayarı ile doğru demi araç her zaman 15.1 ile çalışcak her vites her devirde
     
  10. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Closed loop 14,7 afr ile open loopda benzinde kaç görüyorsak ona ayarlanacak


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  11. powerkırk3

    powerkırk3 UZMAN

    Katılım:
    17 Kasım 2011
    Mesajlar:
    2.191
    Beğenilen Mesajları:
    2.311
    @Destek @symbol
    Afr ayarı konusunu ana sayfaya ayrı bir başlık altına toplansa daha iyi olur düşüncesindeyim ne dersiniz
     
  12. Destek

    Destek Administrator Staff Member

    Katılım:
    19 Ekim 2011
    Mesajlar:
    4.314
    Beğenilen Mesajları:
    1.097
    Uygundur. Müsait zamanda halledeceğiz. Tşk.
     
  13. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Farklı bir çalışma yapmak için AFR ayarını ücretsiz yapıyorum :) Bir kahve ısmarlamak şartıyla tabikide. İzmir ve yakın çevredeki arkadaşları beklerim ;)
     
    Destek ve powerkırk3 bunu beğendi.
  14. MEHMET AVCI

    MEHMET AVCI Member

    Katılım:
    27 Nisan 2018
    Mesajlar:
    96
    Beğenilen Mesajları:
    30
    Tekli romano tipli enjektor siparisi verdim gelince benimkinide kontrol edermiyiz aydindayim hafta sonu gelirim pazarlari musaitim
     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  15. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Beklerim tabikide


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    powerkırk3 ve MEHMET AVCI bunu beğendi.
  16. RomanoyaAyarVerenAdam

    RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    4 Kasım 2015
    Mesajlar:
    916
    Beğenilen Mesajları:
    670
    Yönetici, arkadaşa KDV makbuzu kesin :)
     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  17. Cliosymbol

    Cliosymbol LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Ocak 2017
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenilen Mesajları:
    1.131
    Üstad ben lpg li aracı sattım. Sen sol kulvardan yardırdın geliyosun hemde izmirde . Revami bu bana. Dizele bi afr çekermiyiz içimde uhde kalmasın. :D
     
    symbol bunu beğendi.
  18. symbol

    symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

    Katılım:
    7 Eylül 2017
    Mesajlar:
    637
    Beğenilen Mesajları:
    967
    Dizelle zamanında az oynamadım :) multijet severim


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  19. asilyan06

    asilyan06 New Member

    Katılım:
    30 Nisan 2017
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Tebrikler kötü komşu insanı mal sahibi yaparmış kötü usta sizi iş sahibi yapmış anladığım kadarıyla ben Manisa'da ikamet ediyorum aracım biraz eski ama yapılabiliyorsa bende ayar yaptırıp tecrübelerinizi öğrenmek isterim ve son olarak helal olsun
     
    powerkırk3 bunu beğendi.
  20. asilyan06

    asilyan06 New Member

    Katılım:
    30 Nisan 2017
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Valla nedeyim helal olsun tecrübelerinizden bende faydalanmak isterim hatta çırağa ihtiyaç varsa memnuniyetle yaparim nöbetim yoksa her hafta sonu bana uyar özelden numaramı yazdım mutlaka görüşelim
     
    powerkırk3 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş